Het Fietsorkest: Een muzikale fietsroute

Het Fietsorkest: Een muzikale fietsroute

Een fiets gebouwd voor carnaval

Ongeveer 17 jaar geleden besloot Eindhovenaar Ruud Schellekens eens wat te gaan doen met de 5 persoons tandem die achter het pand van zijn toenmalige fietszaak stond. “Ik had die fiets toentertijd voor de lol gebouwd voor carnaval” zegt Ruud.

Puur toeval

Echter omdat de fiets een aantal kroegentochten later niet meer werd gebruikt en stond te verroesten achter het pand besloot Ruud samen met een vriend de tandem op te pakken en er wat mee te gaan doen. Ruud: “Op een gegeven moment fietsten we langs een terrasje, toevallig was daar een eigenaresse van een boekingskantoor die ons vroeg: ‘Goh, willen jullie geen muziek gaan maken op de fiets?’”. De geboorte van het fietsorkest was een feit.

Fietsen op de tandem vergt veel inspanning

Het fietsorkest bestaat uit 6 leden: Ruud (altsax), Hans (tenorsax), Wicher (accordeon), Rob (bastuba en grote trom), Louis (stuurman en slagwerk) en Pier (trompet). Zelf zijn de leden van het Fietsorkest geen fanatieke fietsers volgens Ruud. “Het is al een hele inspanning om op de tandem te fietsen, tegelijkertijd muziek te maken en ook nog eens jezelf en de rest in balans te houden.” Van de leden beschikt alleen de stuurman over een stuur, de rest fietst dus praktisch zonder handen! “Bij elkaar weegt het 700 kilo, je hebt daarom flinke benen nodig om het vooruit te krijgen.” Aldus Ruud Schellekens.

Chasse Patatte

Op de vraag waarom het Fietsorkest bij de Chasse Patatte act specifiek jaren ’30 fietskleding draagt antwoord Ruud het volgende: “Met de foute fanfarepakken en de oude look van de fiets hebben we al een jaren ’30 uitstraling. Om tussen wielrenners te willen fietsen heb je natuurlijk een sportievere uitstraling nodig. We hebben zelfs een keer tijdens de Tour de France,  de Giro en een wielerronde van België gefietst en dan vind ik het prachtig als je in zulke kleding gaat fietsen.”

Fietsorkest een fulltime job

Voor Ruud is het Fietsorkest een fulltime baan. Ook regelt één van de leden parttime de administratieve zaken. Verder bestaat het orkest uit  muzikanten die onder andere muziekles geven of een ander baantje ernaast hebben, meestal ook in de muziek.

Internationaal actief

Het orkest treedt niet alleen op in Nederland, ook in het buitenland zijn zij actief, maar hoe komt het orkest in het buitenland? Ruud praat ons bij: “Ik heb zelf een grote camper met een aanhanger, in die aanhanger gaat de tandem, vervolgens rijden we naar onze bestemming toe. Wanneer we ver moeten reizen rij ik zelf met de camper naar de bestemming toe en komt de rest met het vliegtuig. We hebben zelfs een keer de fiets meegenomen in het vliegtuig! De fiets is namelijk zo gebouwd dat ‘ie in twee delen vervoerd kan worden.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant