Jouw route 1
Afstapmomenten 2
Print of download 3
Open de route in onze app
Open Sculpturen in samenspel met de Noordwest-Veluwe in onze app
Volgende stap
Laatste stap

Sculpturen in samenspel met de Noordwest-Veluwe

lengte 46.18 km
thema dorpen, kastelen
Kcal 910
Fiets 3 uur 2 min
E-bike 2 uur 25 min

Harderwijk, Putten, Ermelo

Net naast het witte landhuis van landgoed Staverden kijkt een beeld van een grote witte pauw trots uit over het landgoed. Dit wat statige Rijksmonument met lange verenpracht past helemaal bij de keurige kasteeltuin die zich voor hem uitstrekt en haast voor hem lijkt te zijn aangelegd. Ter ere van de witte pauwen, die hier al vanaf de veertiende eeuw worden gehouden, is er op het dak van het landhuis ook nog een beeltenis van deze sierlijke vogel geplaatst.

Slechts enkele kilometers verderop gaan de grote houten beelden langs het fietspad in het Spielderbos bijna op in hun natuurlijke omgeving. Het bos vormde de inspiratie én leverde het materiaal voor de kunstwerken. Een enorme oude boomstronk is omgetoverd tot het gezicht van de mythologische Medusa met allemaal uitgesneden slangen als haar. Vlakbij staan ook nog drie houten beelden van beschonken monniken. Volgens een oude legende zou hier vlakbij ooit een klooster hebben gestaan waar veel werd gedronken en duistere feesten werden gehouden. Tijdens een kerstnacht zou het complete klooster in de grond zijn weggezakt en een diepe kuil hebben achtergelaten. Dit Solse gat is in werkelijkheid een grote leemkuil midden in het bos.

Als je vanuit het bos Putten binnenfietst, valt de verbondenheid van deze plaats met de Veluwe op in de openbare kunstwerken. In het wapen en het logo van de Gelderse gemeente staat een hert en juist dit dier kom je onderweg in beeldvorm twee keer tegen: eerst metershoog op een rotonde en even later net iets meer dan levensgroot pal voor het gemeentehuis.

Net voorbij buurplaats Ermelo maakt de bebouwde omgeving weer voorzichtig plaats voor het prachtige parkachtige terrein van zorginstelling ’s Heeren Loo en fiets je kriskras tussen brede rododendonstruiken en hoge eeuwenoude bomen. Dit vormt dan weer een mooie, natuuurlijke achtergrond voor het zes meter hoge metalen gevaarte Octa Folio van kunstenaar John Spek: de abstracte sculptuur met acht lange, uitgestrekte metalen bladen vormt haast een natuurlijk onderdeel van het aangelegde park.

Voordat de route terugkeert over landbouwweggetjes en bospaden, fiets je eerst nog langs de oevers van het Wolderwijd in Harderwijk, waar enkele imposante kunstwerken juist water als context nodig hebben. Zoals het 14 meter hoge Hanzebaken dat trots uitkijkt over de haven van de oude hanzestad. Helemaal passend is het enorme beeld van een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog dat met gebroken vleugel in het meer lijkt te storten. Dit monument is gemaakt ter nagedachtenis van de 117 bemanningsleden van geallieerde vliegtuigen die in of bij Harderwijk hun leven verloren tussen de oorlogsjaren.

Wat meer verscholen op rotsen tussen het struikgewas ligt een beeld van een enorme krokodil te wachten op een prooi en niet ver daarvandaan, wacht een trouw bronzen hondje geduldig op je, direct achter de Vischpoort. Zo bepalen telkens het kunstwerk zelf, het verhaal daarachter én de passende omgeving waarin het is geplaatst, het totale beeld.


Deze Premium fietsroute is samengesteld door onze redacteur: Wieger Favier.

Schrijf een beoordeling

Heb je deze route gefietst? Deel je ervaring dan met ons en andere fietsers.

Selecteer het aantal sterren dat je deze route geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.

Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten

lengte 46.18 km
thema dorpen, kastelen
Kcal 910
Fiets 3 uur 2 min
E-bike 2 uur 25 min

Nog geen afstapmomenten toegevoegd

Gefeliciteerd met je fietsroute!

lengte 46.18 km
thema dorpen, kastelen
Kcal 910
Fiets 3 uur 2 min
E-bike 2 uur 25 min

Selecteer hieronder het gewenste formaat

Fietsroutekaart

Fietsroutekaart

Met deze optie ontvang je alleen de uitgebreide fietsroutekaart

Printen
Downloaden
Mailen
Knooppunter formaat

Knooppunter formaat

Met deze optie ontvang je alleen de beknopte knooppunten.

Printen
Downloaden
Mailen
Fietsroutekaart + Beschrijving

Fietsroutekaart + Beschrijving

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Printen
Downloaden
Mailen
GPX bestanden

GPX bestanden

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Downloaden
Mailen
Volgende stap
Laatste stap