Historisch Genieten | Van Odoorn naar Ommen (4)




Odoorn, Dedemsvaart, Ommen
Vanuit de samenwerking met Flow Collection ontstond een serie van vier thematische fietsroutes.Elke route begint en eindigt bij een van hun hotels en is onderdeel van een compleet fietsarrangement door drie provincies. Onderweg wisselen natuur, cultuur en streekbeleving elkaar af. De routes zijn los te fietsen, maar sluiten mooi op elkaar aan voor wie het hele arrangement volgt.
Dit is de vierde route van Odoorn naar Ommen, die grotendeels in het teken staat van Het Sleenerzand. De route voert langs uiteenlopende landschappen en laat zien hoe natuurontwikkeling en beheer samen een gevarieerd Drents landschap vormen.
Het Sleenerzand is een van de grotere aaneengesloten natuurgebieden in deze regio. Het gebied bestaat uit heide, dennenbos en zandverstuivingen, afgewisseld met grafheuvels en een hunebed die getuigen van vroege bewoning. Het huidige landschap ontstond deels uit noodzaak: stuivend zand werd in de negentiende eeuw vastgelegd met de aanplant van naaldbos, wat het gebied vandaag zijn besloten karakter geeft. Toch zijn open plekken en hoogteverschillen bewaard gebleven, met ruimte voor jeneverbesstruwelen en typische heidesoorten. In de luwte van het bos leven onder meer reeën, hazelwormen en nachtvlinders die gebonden zijn aan dit type terrein. Het Sleenerzand laat goed zien hoe natuurlijke ontwikkeling en historische structuur elkaar kunnen versterken.
Verder langs de route liggen kleinere gebieden die minder opvallen, maar bijdragen aan de variatie in het landschap. Natte graslanden, heidevelden, moerasrestanten en jong bos wisselen elkaar af. In de bosgebieden, zoals Boswachterij Gees, domineren loofsoorten die zijn aangeplant op de drogere delen, terwijl de lagere zones ruimte bieden aan kruidenrijke hooilanden en meanderende beken. Schotse hooglanders worden op meerdere plekken ingezet voor het beheer van open terrein: hun graasgedrag helpt bij het tegengaan van verbossing en bevordert soortenrijke heidevegetaties. In het laagland vormen bloemrijke weiden en poelen een belangrijke habitat voor weidevogels en overwinterende ganzen. Af en toe laat een ree zich zien aan de bosrand, een buizerd zweeft boven de weilanden, en vossen trekken hun sporen door het hoge gras.
Deze Premium fietsroute is samengesteld door onze redacteur: Désirée van Uffelen in samenwerking met Flow Collection.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten




Nog geen afstapmomenten toegevoegd
Gefeliciteerd met je fietsroute!



