Fietsroute Zuid-Beveland leeft met water




Kapelle, Wemeldinge, Hansweert
In dit deel van Zuid-Beveland is water nooit ver weg. Het stroomt, komt, gaat, wordt gekeerd of benut. De dorpen die je onderweg aandoet danken hun ligging, karakter en geschiedenis in grote mate aan het water dat hen omringt.
Overstromingen hebben hier sporen nagelaten, niet alleen in het landschap maar ook in de bebouwing. In Hansweert staan nog altijd houten geschenkwoningen uit Noorwegen, geplaatst na de Watersnoodramp van 1953. Verderop herinneren sluizen en dijken aan de pogingen om het water te beheersen en de regio leefbaar te houden. Zeeland heeft zich eeuwenlang verdedigd tegen het water, maar er ook van geprofiteerd.
Langs het kanaal zie je hoe het land werd opengesteld voor transport. De ligging aan de Westerschelde maakte van Hansweert een belangrijke schakel in de binnenvaart. En aan de andere kant van de dijk, in Wemeldinge, ligt de haven aan de Oosterschelde: rustiger van aard, maar even bepalend voor het dorpsleven.
Tussen deze dorpen slingert de route door de Yerseke Moer, een oud getijdengebied waar de invloed van het water nog zichtbaar is in de onregelmatige verkaveling, de lage ligging en de biodiversiteit. De bodem is er rijk en vochtig, gevormd door eeuwen van overstroming en sedimentatie. Het is niet ondenkbaar dat juist deze vruchtbaarheid ertoe bijdroeg dat Kapelle uitgroeide tot fruitdorp van Nederland.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten




Nog geen afstapmomenten toegevoegd
Gefeliciteerd met je fietsroute!



