Jouw route 1
Afstapmomenten 2
Print of download 3
Open de route in onze app
Open Fietsroute Werelderfgoed | Van Nellefabriek in onze app
Volgende stap
Laatste stap

Fietsroute Werelderfgoed | Van Nellefabriek

lengte 24.76 km
thema cultureel, werelderfgoed
Kcal 459
Fiets 1 uur 31 min
E-bike 1 uur 13 min

Rotterdam, Schiedam

De Van Nellefabriek in Rotterdam is een wereldberoemd industrieel monument en een van de meest invloedrijke industriële gebouwen van de 20e eeuw. Het is ontworpen door de Nederlandse architecten Johannes Brinkman en Leendert van der Vlugt en gebouwd tussen 1925 en 1931. Het gebouw is een unieke combinatie van modernisme en traditionele Nederlandse architectuur en is ontworpen met gebruik van innovatieve technieken. Daarom heeft het een diepgaande invloed gehad op de Nederlandse architectuur. De Van Nellefabriek is een van de weinige nog bestaande gebouwen die de zogeheten Nieuwe Bouwen-stijl uit de jaren 20 en 30 vertegenwoordigt. Reden genoeg om in de lijst van UNESCO Werelderfgoederen te worden opgenomen!

Onderweg kun je afstappen bij Huis Sonneveld. Dit modernistische woonhuis uit 1933 werd eveneens ontworpen door de architecten Brinkman & Van der Vlugt en wordt ook wel gezien als het prototype van de Nieuwe Bouw-stijl uit de jaren 30. Ook huis Sonneveld heeft, voor die tijd, veel moderne technieken. Het is het enige huis uit die stijl dat nog steeds bestaat. Er is dan ook veel aandacht besteed aan het behouden van de originele staat van het huis. Tegenwoordig is het huis een museum en kun je een kijkje nemen in het interieur en de architectuur van de jaren 30.

Vlak bij Huis Sonneveld ligt ook het Chabot Museum, een museum voor hedendaagse kunst en vernoemd naar de Nederlandse schilder Jan Hendrik Chabot (1873-1925). Het museum bevindt zich in het voormalige kantoorgebouw van de Nederlandse Spoorwegen aan de Wilhelminakade in Rotterdam. Het museum is in de loop der jaren uitgegroeid tot een toonaangevend museum voor hedendaagse kunst, onder andere door tentoonstellingen van talloze Nederlandse en internationale kunstenaars. In het museum is een ruimte ingericht met allerlei elementen uit de Van Nellefabriek. De ruimte is openbaar toegankelijk, maar wordt vooral gebruikt als kantoor. Bij het Chabot Museum kun je ook rondleidingen door de fabriek boeken.

Kom langs de plek waar rivier de Binnenrotte de stad binnenstroomde. Dit is waar de 'Dam in de Rotte' werd gevestigd en waar Rotterdam dus haar oorsprong vindt. Het punt wordt gemarkeerd door een kunstwerk van beeldhouwer Ben Zegers. Vanaf de kade van de Leuvehaven kijk je uit op de wolkenkrabbers van de stad. Misschien liggen er een aantal nostalgische rondvaartboten in de haven, die het contrast van oud en nieuw duidelijk maken. In deze haven stond vroeger de Van Nellefabriek.

Het stedelijke wordt aangenaam afgewisseld met een het mooie fietspad langs het water van de Delfshavense Schie en de Nieuwe Maas. In Schiedam geniet je van het groene Beatrixpark.

Voor een hapje en drankje ben je op het terrein van de Van Nellefabriek ook aan het juiste adres. Het barbecuerestaurant Black Smoke zit gevestigd in een voormalig gebouw van de fabriek en weet jou in stijlvolle en industriële sfeer te verrassen met de lekkerste smokey gerechten van de grill.

Tip: Je fietst een groot gedeelte door het centrum van Rotterdam, waar het op een aantal plekken erg druk kan zijn. Let hier goed op de knooppuntenborden langs de weg, want door de hoeveelheid verkeersborden is de kans groter dat je ze over het hoofd ziet. Geen zorgen hoeven te maken dat je de borden niet mist? Fiets de route dan met de gratis en gebruiksvriendelijke Fietsnetwerk app!

Foto: ©Eva van der Craats

Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen ingevoerd!
Schrijf een beoordeling

Heb je deze route gefietst? Deel je ervaring dan met ons en andere fietsers.

Selecteer het aantal sterren dat je deze route geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.
Afstapmomenten zoeken Afstapmomenten zoeken
Op de route
Op de route

Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten

lengte 24.76 km
thema cultureel, werelderfgoed
Kcal 459
Fiets 1 uur 31 min
E-bike 1 uur 13 min

Nog geen afstapmomenten toegevoegd

Gefeliciteerd met je fietsroute!

lengte 24.76 km
thema cultureel, werelderfgoed
Kcal 459
Fiets 1 uur 31 min
E-bike 1 uur 13 min

Selecteer hieronder het gewenste formaat

Fietsroutekaart

Fietsroutekaart

Met deze optie ontvang je alleen de uitgebreide fietsroutekaart

Printen
Downloaden
Mailen
Knooppunter formaat

Knooppunter formaat

Met deze optie ontvang je alleen de beknopte knooppunten.

Printen
Downloaden
Mailen
Fietsroutekaart + Beschrijving

Fietsroutekaart + Beschrijving

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Printen
Downloaden
Mailen
GPX bestanden

GPX bestanden

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Downloaden
Mailen
Aangeboden door:
UNESCO Werelderfgoed
Aangeboden door:
UNESCO Werelderfgoed
Volgende stap
Laatste stap