Fietsroute rondom eigenzinnig Hindeloopen
Hindeloopen, Workum, Gaastmeer
Hindeloopen is van oudsher een eigenzinnig stadje. Het heeft zijn eigen taal binnen de Friese taal, waar zelfs veel Friezen moeite hebben om de middeleeuwse klanken te kunnen verstaan. In de 17e, 18e en 19e eeuw was Hindeloopen een echte trendsetter op het gebied van kleding en kunst. Dat hebben ze te danken aan de strategische ligging. Hindeloopen was de rechtstreekse verbinding van de Zuiderzee naar de Oostzee en kon zo profiteren van de nieuwste goederen, waaronder Indiase katoen vol met bloemen en exotische motieven.
Tot dan toe maakten de Hindelooper vrouwen hun kleding van wol en linnen, maar toen in de 17e eeuw die nieuwe stoffen binnenkwamen veranderde dat. Het was een helder soort katoen die je eindeloos kon wassen zonder dat het kromp en verkrijgbaar in allerlei kleuren. De jonge vrouwen in Hindeloopen werden de fashionista's van hun tijd: ze combineerden bloemmotieven met ruitjes in hun rokken en jassen. Natuurlijk met behoud van de symbolische betekenis van de kleuren in het achterhoofd houdend, want je moest toen nog wel aan de kleding van een dame kunnen zien of zij nog vrijgezel was.
De bloemrijke en exotische invloeden drongen ook door in de kunst en het interieur. Meubels, voorwerpen, raamluiken, deuren en gevels werden beschilderd met sierlijke bloemen, bladeren, dieren en andere afbeeldingen. Het werd een kunststijl op zich: de Hindelooper volkskunst. Bijna ging deze stroming verloren aan het eind van de 19e eeuw, maar gelukkig wist Arend Roosje destijds een atelier op te richten waar hij de Hindelooper schilderkunst voortzette. Zijn winkel bestaat nog steeds en kun je (bijna) dagelijks bezoeken om de traditionele meubels te bewonderen.
Hindeloopen is natuurlijk één van de Elf Steden. Schaatsen zit diep in het hart van deze provincie en daarom vind je in Hindeloopen een heus Schaatsmuseum. Je maakt een reis in de geschiedenis van de schaats aan de hand van de grootste schaatscollectie ter wereld! Ook hier vind je de Hindelooper kunst, maar ook andere ambachten worden in het museum uitgebeeld.
Kijk trouwens niet gek op als je ineens een traditionele Friese boerderij op z'n kop ziet staan. Vlak bij treinstation Hindeloopen is als landschapsproject een boerderij omgekeerd gebouwd, een bijzonder gezicht.
Kortom, met deze fietstocht kun je je helemaal verdiepen in de geschiedenis en tradities van de eigenzinnige Hindeloopers. Een cultuur op zich!
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd