Jouw route 1
Afstapmomenten 2
Print of download 3
Open de route in onze app
Open Fietsroute Rondje door de Gelderse Vallei in onze app
Volgende stap
Laatste stap

Fietsroute Rondje door de Gelderse Vallei

Volle ster Volle ster Volle ster Volle ster Volle ster (1 beoordelingen)
lengte 41.11 km
thema dorpen, natuur
Kcal 832
Fiets 2 uur 46 min
E-bike 2 uur 13 min

Veenendaal, Renswoude, Amerongen

Combineer het beste van twee werelden met dit achtje: de bossen van het zuidelijke gedeelte van de Utrechtse Heuvelrug met het landelijke van de Gelderse Vallei! Een zeer gevarieerde route, die leuk is voor het hele gezin.

Het zuidelijke deel van de Heuvelrug is een officieel Nationaal Park. De heuvels van het natuurgebied zijn in de voorlaatste ijstijd ontstaan, toen de bodem omhoog werd gestuwd door Scandinavische gletsjers. Het gebied grenst aan het rivierdal van de Neder-Rijn. Een hoge stuwwal en een laag rivierdal, zo dicht bij elkaar? Jazeker, daarom is het hier zo bijzonder: nergens in Nederland liggen deze twee tegenovergestelde natuurverschijnselen zo dicht bij elkaar. Je vindt er prehistorische grafheuvels en oude lanen. In de gevarieerde bossen is volop leven aanwezig. Tijdens de herfst maakt het bos het gezegde 'als paddenstoelen uit de grond schieten' meer dan waar, dan is het hier een ware paddenstoelen-hotspot.

Veenendaal en Renswoude zijn de hoogtepunten in de Gelderse Vallei. In de stad Veenendaal vind je een schat aan monumenten in allerlei vormen en maten. Grote kerken, langhuisboerderijen, maar ook historische stellingkorenmolens en voortreffelijke villa's. Het bruisende centrum nodigt uit voor een kop koffie op een terras aan de Markt. Renswoude heeft een beschermd dorpsgezicht. Ook hier zul je je ogen uitkijken naar de monumentale panden en voel je de authentieke sfeer. In Renswoude kun je ook een bezoek brengen aan het gelijknamige kasteel, gelegen op een heus kasteeleiland, omringd door een gracht en vijver.

Kasteel Renswoude is opvallend: aan de achterkant is het gebouw witgepleisterd, waardoor het een buitenplaats lijkt, maar aan de voorkant zie je meerdere torens en de talrijke luikjes, waardoor het aan die kant echt de uitstraling van een kasteel heeft. Rondom het pand wandel je door de schitterende landschappelijke tuinen.

Via landweggetjes voert de route je langs Kasteel Amerongen, nog zo'n historische blikvanger. Binnen zitten de adelsbibliotheek en een adellijke muziekbibliotheek (waarvan er slechts drie in Nederland zijn) gevestigd en vind je de beroemde 17e eeuwse Van Mekeren kabinetten.

Als fietsliefhebber moet je zeker even op zoek naar de fiets van Godard Graaf van Aldenburg Bentinck, één van de laatste bewoners van het kasteel. Een exemplaar van de fiets is binnen te vinden. De graaf had nogal wat eisen voor deze 'vélocipède'. Twee zadels van varkensleer en pluche, handgemaakte houten wielen met lichtblauwe velgen en banden van 'indian rubber', remmen van kattendarm, staaldraad en een half pond 'polishing powder'... Je kunt je voorstellen dat er van deze fiets maar één bestaat!

Let op: tijdens deze route ga je twee keer met een veerpont. Beiden varen dagelijks het hele jaar door. Bekijk voor de zekerheid de websites van de veerdiensten voor de actuele vaartijden.

Beoordelingen
Volle ster Volle ster Volle ster Volle ster Volle ster

Een leuke route met veel afwisseling in landschappen. Ook het gebruiken van de pontjes was leuk. Alleen snap ik het prijsverschil niet. Bij de ene 3.40 en de andere 2.20?

Schrijf een beoordeling

Heb je deze route gefietst? Deel je ervaring dan met ons en andere fietsers.

Selecteer het aantal sterren dat je deze route geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.

Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten

lengte 41.11 km
thema dorpen, natuur
Kcal 832
Fiets 2 uur 46 min
E-bike 2 uur 13 min

Nog geen afstapmomenten toegevoegd

Gefeliciteerd met je fietsroute!

lengte 41.11 km
thema dorpen, natuur
Kcal 832
Fiets 2 uur 46 min
E-bike 2 uur 13 min

Selecteer hieronder het gewenste formaat

Fietsroutekaart

Fietsroutekaart

Met deze optie ontvang je alleen de uitgebreide fietsroutekaart

Printen
Downloaden
Mailen
Knooppunter formaat

Knooppunter formaat

Met deze optie ontvang je alleen de beknopte knooppunten.

Printen
Downloaden
Mailen
Fietsroutekaart + Beschrijving

Fietsroutekaart + Beschrijving

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Printen
Downloaden
Mailen
GPX bestanden

GPX bestanden

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Downloaden
Mailen
Volgende stap
Laatste stap