Jouw route 1
Afstapmomenten 2
Print of download 3
Open de route in onze app
Open Historische fietsroute door Venlo in onze app
Volgende stap
Laatste stap

Historische fietsroute door Venlo

lengte 22.86 km
thema familie, lekker
Kcal 425
Fiets 1 uur 25 min
E-bike 1 uur 8 min

Venlo, Velden, Tegelen

Heb je altijd al meer willen weten over de historie van Venlo? En lijkt het je leuk daar meer over te ontdekken tijdens een fietstocht? Dan moet je deze route zeker eens fietsen. Zo’n zevenhonderdduizend jaar geleden bestond Venlo nog niet. Wel het landschap rond de Maas, dat op de plek van het huidige Venlo wat hoger lag, onder invloed van ijstijden en de afzetting van zand en grind door de rivier De Maas. Het was de periode dat de Homo erectus, een vroege menssoort vanuit Afrika naar Europa trok. Ondanks dat deze soort bekend stond om het gebruik van werktuigen en vuur, zijn daar op deze plek geen overblijfselen van teruggevonden. Toch bestaat het vermoeden dat hier, in de warmere periodes, wel bewoning is geweest door deze vroege mensensoort.

Driehonderdduizend jaar voor Christus was het tijdperk van de Neanderthalers. Ook zij verbleven hier in de warmere periodes tussen de ijstijden. Maar hier zijn wel tastbare overblijfselen van, in de vorm van vuurstenen die gebruikt werden om mee te hakken, slijpen of schrapen en vuistbijlen. Toch waren Neanderthalers en de daarop volgende Homo sapiens ook nomaden en was er van een nederzetting nog geen sprake. Pas rond vijfduizend jaar voor Christus begonnen de eerste boeren van het Bandkeramiekersvolk zich te vestigen in Zuid-Limburg en het gebied dat nu Venlo is.

In de laatste jaren voor Christus begonnen de eerste Romeinen zich in het gebied te vestigen. De ligging aan de Maas maakte het strategisch een goede keuze voor een nederzetting. Het werd een overslagpunt voor handelsschepen. Bij opgravingen in Venlo werden kruiken, sieraden, munten en helmen teruggevonden uit de Romeinse tijd, de tijd van keizer Augustus. Door onrust en machtsstrijd in de militaire top, die gepaard ging met aanvallen en brandstichting, vertrokken de Romeinen omstreeks het jaar 250 weer uit Venlo. Tot de vroege middeleeuwen was het gebied onbewoond.

Rond het jaar 1000 werd voor het eerst de naam Venlo gebruikt, of liever gezegd Vennelon, en werd de stad gevormd. Op 1 september 1343 verleende de Hertog Van Gelre (Reinoud II) Venlo stadsrechten op de burcht van Montfort. In 1374 kreeg Venlo zijn eerste stadhuis van steen. Het deed dienst als Raadhuis en waag, maar ook als markthal en vleeshuis. Het werd in de zestiende eeuw vervangen door het nieuwe Steenen Huys, dat nog steeds overeind staat en een van de afstapmomenten op deze fietsroute is.

De archeologische schatten uit deze regio, die ons zoveel leerden over de historie van deze stad aan de Maas, zijn te bekijken in een van de doorlopende exposities van het Limburgs Museum. Je ontdekt nog veel meer, ook over de recentere geschiedenis, van Venlo in dit interessante museum. Bijvoorbeeld over de tijd dat Lodewijk XIV Maastricht veroverde.

Ook in de Tachtigjarige Oorlog werd Venlo maar liefst twee keer ingenomen, dit keer door de Spanjaarden. Uit deze tijd stamt het Fort Sint Michiel aan de overkant van de Maas. Venlo was de noordelijkste stad in Spaanse handen, daarmee was het fort een belangrijke voor de verdediging van het land. Het museum dat gewijd is aan dit Fort is helaas tijdelijk gesloten maar een deel van de oude muren van het Fort is nog zichtbaar als je bij de spoorbrug bij knooppunt 11 afslaat naar de Garnizoenweg.

Ook in de Tweede Wereldoorlog beleefde Venlo roerige tijden. Een incident in Venlo op 9 november 1939 bleek zelfs het excuus voor Hitler om een half jaar later Nederland binnen te vallen. Aan de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in deze regio zouden we een hele fietsroute kunnen wijden. In deze route namen we alvast het Monument Vliegveld Venlo op. Het monument op de voormalige Fliegerhorst is ter nagedachtenis aan de slachtoffers die in dit gebied zijn gevallen: burgers, (krijgs)gevangenen en geallieerd luchtmacht personeel. In de omgeving van het monument vind je nog de overblijfselen van een oude hangar, een bunker en een verkeerstoren uit die tijd.

De afstapmomenten bij deze route belichten ieder een ander deel van de historie van Venlo en omgeving en zijn de moeite waard om je verder in te verdiepen. En als je dan alles over de geschiedenis van deze boeiende stad aan de Maas weet, is het heerlijk om deze fietstocht af te sluiten met een lekker drankje in het gezellige centrum!

Schrijf een beoordeling

Heb je deze route gefietst? Deel je ervaring dan met ons en andere fietsers.

Selecteer het aantal sterren dat je deze route geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.

Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten

lengte 22.86 km
thema familie, lekker
Kcal 425
Fiets 1 uur 25 min
E-bike 1 uur 8 min

Nog geen afstapmomenten toegevoegd

Gefeliciteerd met je fietsroute!

lengte 22.86 km
thema familie, lekker
Kcal 425
Fiets 1 uur 25 min
E-bike 1 uur 8 min

Selecteer hieronder het gewenste formaat

Fietsroutekaart

Fietsroutekaart

Met deze optie ontvang je alleen de uitgebreide fietsroutekaart

Printen
Downloaden
Mailen
Knooppunter formaat

Knooppunter formaat

Met deze optie ontvang je alleen de beknopte knooppunten.

Printen
Downloaden
Mailen
Fietsroutekaart + Beschrijving

Fietsroutekaart + Beschrijving

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Printen
Downloaden
Mailen
GPX bestanden

GPX bestanden

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Downloaden
Mailen
Volgende stap
Laatste stap