Jouw route 1
Afstapmomenten 2
Print of download 3
Open de route in onze app
Open Fietsroute een lesje geschiedenis Bussloo en Voorst in onze app
Volgende stap
Laatste stap

Fietsroute een lesje geschiedenis Bussloo en Voorst

lengte 26.34 km
thema historisch
Kcal 460
Fiets 1 uur 32 min
E-bike 1 uur 13 min

Bussloo, Voorst

De geschiedenis kent vele vormen, en een aantal van die vormen ontmoeten elkaar in deze fietsroute. Ga je je onderdompelen in de geschiedenis van Bussloo en Voorst of houd je het rondje lekker kort en geniet je optimaal van een uitgebreid rustmoment in het recreatiegebied Bussloo? Wil je echt alleen om de recreatieplas heen fietsen en zo snel mogelijk weer terug naar het strand, dan kun je de route ook nog inkorten door bij knooppunt 29 in één keer door te fietsen naar knooppunt 28, dan ben je na acht kilometer fietsen alweer terug op je lounchebed.

Laten we beginnen met het ontstaan van de recreatieplas. Tussen 1968 en 1977 werd bij Bussloo zand afgegraven voor het aanleggen van de A1. Om de grond geschikt te maken voor de aanleg van de nieuwe snelweg werd zo'n 12 miljoen m3 zand opgespoten die bij Bussloo werd afgegraven. Door die afgraving ontstond een meer dat in 1978 werd geopend voor recreatie. Er is ruimte voor verschillende outdoor activiteiten, zoals surfen, kanovaren, waterfietsen, of duiken. Maar je kunt je ook uitstekend vermaken op een van de stranden bij het meer.

Wist je trouwens dat er op de bodem van het meer een echte bus staat, mét halte? De reden is minder mysterieus dan je misschien zou denken. In 1997 kregen buschauffeurs en fervent duikers Ton en Ernst van hun werkgever een oude bus. Nadat leden van de plaatselijke duikvereniging de bus verder hadden gesloopt en schoongemaakt werd deze met behulp van onder andere het leger het water in getild. Sindsdien is het onderdeel van een parcours voor amateur duikers waar inmiddels ook een onderwaterhuis en een scheepswrak deel van uitmaken.

Maar er is meer geschiedenis in deze prachtige omgeving. Voor je richting IJssel fietst kom je langs Volkssterrenwacht Bussloo. In 1965 ontstond het idee voor een sterrenwacht op de Veluwe. De officiële opening van de VSB vond plaats op 18 november 1975 tijdens de totale maansverduistering van die avond. Vooralsnog bieden de telescopen van de sterrenwacht vooral een mooi zicht binnen ons eigen melkwegstelsel. Omdat ons melkwegstelsel niet groter is dan zo'n 100.000 lichtjaar, zien we de verste objecten zoals ze 100.000 jaar of minder geleden waren.

De gebruiksvoorwerpen bij kringloopwinkel De Struintuin in Voorst hebben al een hele geschiedenis achter de rug, maar zijn nog zeker geschikt voor een tweede of derde leven in het nu. De Struintuin ligt iets verder van de route af, maar is de moeite waard om een stukje voor om te rijden. Daarna is het tijd om richting de IJssel te fietsen. In de prachtige uiterwaarden zie je de ruïne van een oude burcht uit de 13e eeuw. Even verderop De Oversteekplaats, onderdeel van recentere geschiedenis. Op deze belangrijke plek voor de bevrijding van de Veluwe in 1945, ligt een gedenksteen om ons te herinneren dat jonge mensen om het leven kwamen voor onze vrijheid.

Dit is waarschijnlijk wel even genoeg geschiedenis voor één fietsroute. Keer terug in het heden en sluit je dagje uit af op een ligbedje op de stranden van recreatiegebied Bussloo of op een waterfiets natuurlijk als je nog niet uit gefietst bent.

Schrijf een beoordeling

Heb je deze route gefietst? Deel je ervaring dan met ons en andere fietsers.

Selecteer het aantal sterren dat je deze route geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.

Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten

lengte 26.34 km
thema historisch
Kcal 460
Fiets 1 uur 32 min
E-bike 1 uur 13 min

Nog geen afstapmomenten toegevoegd

Gefeliciteerd met je fietsroute!

lengte 26.34 km
thema historisch
Kcal 460
Fiets 1 uur 32 min
E-bike 1 uur 13 min

Selecteer hieronder het gewenste formaat

Fietsroutekaart

Fietsroutekaart

Met deze optie ontvang je alleen de uitgebreide fietsroutekaart

Printen
Downloaden
Mailen
Knooppunter formaat

Knooppunter formaat

Met deze optie ontvang je alleen de beknopte knooppunten.

Printen
Downloaden
Mailen
Fietsroutekaart + Beschrijving

Fietsroutekaart + Beschrijving

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Printen
Downloaden
Mailen
GPX bestanden

GPX bestanden

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Downloaden
Mailen
Volgende stap
Laatste stap