Jouw route 1
Afstapmomenten 2
Print of download 3
Open de route in onze app
Open Fietsroute De Heks van Limbricht in onze app
Volgende stap
Laatste stap

Fietsroute De Heks van Limbricht

lengte 32.47 km
thema cultureel, historisch, kastelen
Kcal 584
Fiets 1 uur 56 min
E-bike 1 uur 33 min

Limbricht, Sittard, Guttecoven

Tijdens deze fietsroute treed je in de voetsporen van Entgen Luijten, ook wel de Heks van Limbricht genoemd. De roman 'De heks van Limbricht' is geschreven door Susan Smit en gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit de zeventiende eeuw. Onderweg kom je door middel van audiofragmenten steeds meer te weten over het leven van deze vrouw.

Entgen Luijten groeide met haar gezin op in Lutterade, toen een klein dorp, nu een wijk in Geleen. Al snel verhuisde de familie naar Limbricht, vanwege het werk van vader. Vlak na de verhuizing werd Kasteel Limbricht geopend.

Entgen werd gelovig opgevoed, maar koos al snel haar eigen pad. Ze was vrij van geest en had een scherpe tong. Entgen wist alles over de natuur en ze kende de helende werking van kruiden. Ze was anders dan de ‘makke schapen’ van Limbricht die elke zondag de kerk bezochten. Entgen viel buiten de boot en haar activiteiten werden als heidens gezien. De dorpelingen waren bang dat hun vee werd behekst en ze waren ervan overtuigd dat Entgen achter tovenarijen zat. Entgen was het hier niet mee eens en startte een lasterzaak, die ze een jaar later toch weer introk. De gemoederen in het dorp waren tot rust gekomen en Entgen had er vrede mee. Ze accepteerde dat ze anders was dan de rest.

Geheel tegen haar verwachting in werd ze in het voorjaar van 1674 opgepakt en meegenomen naar het kasteel.

Entgen wordt in een vochtige kleine kerker achter de keuken naar binnen gegooid. Het enige wat ze heeft is een laagje stro. Talloze vragen spoken door haar hoofd. Waarom zit ze hier en hoelang moet ze hier blijven? Wie zal haar missen, wie zal naar haar vragen en wie zal haar kunnen redden? Zullen de inwoners over haar roezemoezen op de markt? Zal de molenaar doorhebben dat ze niet langskomt voor nieuw meel? Ze hoort niets en er komt niemand...

Dagen gaan voorbij en en op een aantal schamele maaltijden na krijgt ze niets te eten. Ze wordt hongerig, maar Entgen is sterk en weet haarzelf in gedachte te voeden met de geur van versgebakken brood, die vanuit de keuken onder de deur van de kerker naar binnenkomt. Haar gedachten nemen haar mee naar prachtige plekken, waar ze wandelt langs vertrouwde plekken zoals het Limbrichterbos en de akkervelden rondom Limbricht.

Ineens gaan de deuren van de kerker open. Ze moet mee voor een verhoor, één van de vele die gaan volgen. Het blijkt dat een inwoner van Limbricht een aanklacht van hekserij tegen Entgen heeft ingediend nadat zijn vee is doodgegaan. Entgen kan haar onschuld niet bewijzen, maar blijft bij haar standpunt: "Vee wordt soms ziek, dat heeft niets te maken met tovenarij". Een onderzoeksproces van zo'n drie maanden volgt en Entgen blijft ontkennen, zelfs wanneer ze gemarteld wordt.

De weken en maanden vliegen voorbij. Entgen blijft in de kerker zonder vooruitzicht. Zal ze dan net als haar man Jacob sterven in de kerkers van het kasteel?

Na de zoveelste rechtszaak gebeurt er ineens iets onverwachts. De inwoners van Limbricht keren zich tegen de baron en willen dat Entgen wordt vrijgelaten. Zijn ze dan toch tot een ander inzicht gekomen? Entgen wacht haar lot af...

Wil je weten hoe het verhaal van Entgen eindigt en alles over haar leven en de wijze levenslessen van deze vrouw ontdekken? Lees of luister haar hele verhaal in de app van Nextory.

Deze route is samengesteld in samenwerking audio- en e-bookplatform Nextory.

Schrijf een beoordeling

Heb je deze route gefietst? Deel je ervaring dan met ons en andere fietsers.

Selecteer het aantal sterren dat je deze route geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.

Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten

lengte 32.47 km
thema cultureel, historisch, kastelen
Kcal 584
Fiets 1 uur 56 min
E-bike 1 uur 33 min

Nog geen afstapmomenten toegevoegd

Gefeliciteerd met je fietsroute!

lengte 32.47 km
thema cultureel, historisch, kastelen
Kcal 584
Fiets 1 uur 56 min
E-bike 1 uur 33 min

Selecteer hieronder het gewenste formaat

Fietsroutekaart

Fietsroutekaart

Met deze optie ontvang je alleen de uitgebreide fietsroutekaart

Printen
Downloaden
Mailen
Knooppunter formaat

Knooppunter formaat

Met deze optie ontvang je alleen de beknopte knooppunten.

Printen
Downloaden
Mailen
Fietsroutekaart + Beschrijving

Fietsroutekaart + Beschrijving

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Printen
Downloaden
Mailen
GPX bestanden

GPX bestanden

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Downloaden
Mailen
Volgende stap
Laatste stap