Fietsroute Dorpen om de Oude Maas
Appeltern, Alphen, Megen
Bij TOP Moeke Mooren kun je heel goed je auto parkeren en de route starten bij knooppunt 28. Deze TOP ligt aan de rand van een prachtig natuurgebied: De Gouden Ham of de Moringerwaarden, waar je later tijdens deze route meer van zult zien. Eerst fiets je langs het watersport- en recreatiegebied in de richting van Maasbommel. Maasbommel, dat in 1312 stadsrechten kreeg, was vroeger een Hanzestad. Of liever gezegd een van de vier bijsteden van Hanzestad Nijmegen. Door de gunstige ligging in de kromming van de Maas kon Maasbommel in die tijd floreren en had het zelfs zijn eigen munt. Helaas is er niets in de Gelderse stad bewaard gebleven dat aan die tijd herinnert.
Langs de prachtige en goed onderhouden uiterwaarden fiets je in de richting van Nieuwe Schans. Een klein stukje van de route af, aan de Nieuwe Schans 5, vind je daar de ruïne van een oud stoomgemaal; het Rijksgemaal en de Rijkse Sluis, die in 1914 werden gebouwd, maar inmiddels vervangen zijn door een elektrisch gemaal. Met de Maas mee, vervolg je je route richting Alphen. In dit plaatsje fiets je vlak langs de standerdmolen uit 1798 met de intrigerende naam "Molen tot Voordeel en Genoegen". Er zijn nog twee molenaars actief in deze molen en als de molen draait is deze te bezoeken.
Om je route te kunnen voortzetten steek je bij Alphen de Maas over naar Lith met het veerpont van Stichting de Maasveren. Dit Brabantse dorp, ooit onderdeel van het bisdom Luik, was al eeuwen katholiek, tot dat in 1671 een verboden godsdienst werd. De inwoners van Lith moesten het die jaren doen met een schuilkerk. Na de Franse tijd kreeg het dorp zijn katholieke kerk weer terug, maar dat was inmiddels te klein. In 1900 kwam de Sint-Lambertuskerk gereed, die wij selecteerden als afstapmoment op deze route.
Het volgende dorp is Lithoijen, het ligt aan een zijtak van de Maas en heeft een grote jachthaven. In een oud dijkhuis aan de Batterijstraat kun je een kijkje nemen in De Atelierwinkel en het atelier van Till Willems en Wanda Janota. Een momentje van bezinning en verwondering op je fietstocht, voor je verder fietst langs de jachthaven.
Nadat je de drukte van het watersportgebied achter je hebt gelaten, kun je genieten van de mooie Hemelrijkse Waard. In dit gebied is de natuur nog volop in ontwikkeling, maar veel verschillende planten- en diersoorten hebben het al ontdekt en omarmd. Het is inmiddels het leefgebied van de watermunt, het wilgenroosje, de haas, de das, de bever en de ree. In de Maas zelf is een bomenrif ontstaan, van verwijderde bomen, die zorgen voor een prachtige onderwaterwereld van planten, schaaldieren en vissen.
Via Macharen fiets je richting het mooie vestingstadje Megen. Hier breng je een bezoek aan de toegangspoort van Megen en stap je even af om door de verrassende straatjes van het pittoreske vestingstadje te struinen. Met het veer van Megen naar Appeltern ga je opnieuw de Maas over. Hier fiets je De Gouden Ham, of Megense Ham, binnen. In deze uiterwaarden leeft een kudde Brandrode runderen die zorgt dat de weilanden niet dichtgroeien met struikgewas, maar ook de ijsvogel en de bever zou je hier kunnen spotten.
Als je wel genoeg gefietst en ontdekt hebt vandaag, kun je hier van knooppunt 89 naar knooppunt 49 fietsen richting het eindpunt van de route. Je hebt dan ruim 32 kilometer gefietst. Maar kun je nog wel tien kilometer extra aan, fiets dan nog even mee naar Appeltern, langs het beroemde bloemenpark, het historisch stoomgemaal en door het agrarische buitengebied.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd