Knooppunten fietsroute

Knooppunten fietsroute

Wat is een knooppunten fietsroute?

Een knooppunten fietsroute is een route aan de hand van zogenaamde fietsknooppunten. De voorloper hiervan was de langeafstandsroute (de lusvormige fietsroute). Een voordeel van een fietsknooppuntenroute ten opzichte van de lusvormige route is dat je niet constant hetzelfde rondje hoeft te fietsen maar zelf fietsroutes kunt maken en kan bepalen welke kant je op gaat. De te volgen knooppunten hebben allemaal een tweecijferig nummer van 1 tot en met 99. Je zet de willekeurige nummers achter elkaar en voila, je hebt een fietsroute.

Fietsroutes in Nederland

Zo fiets je een knooppuntenroute

In totaal heeft Nederland ongeveer 8500 fietsknooppunten. De nummers staan weergegeven op wit- met groene borden. Het fietsen van een knooppuntenroute gaat vrij eenvoudig. Je begint bij een bepaald nummer op je route, laten we zeggen knooppunt nummer 10. Volgens je Fiets App of -kaart is het volgende nummer op je route knooppunt nummer 60. Nu je dat weet volg je de wit- met groene borden met het nummer 60 erop totdat je bij het volgende knooppuntnummer bent aangekomen. Het proces van het volgen van de borden herhaal je totdat je klaar bent met het fietsen van je route. Het wil nog wel eens voorkomen dat er onderweg een bordje mist. Hoewel wij niet direct voer het knooppuntennetwerk gaan kan je dit wel bij ons aangeven. Wij geven dit dan door aan de lokale beheerder. Zo houden we gezamenlijk het knooppuntensysteem op orde.

Afstapmomenten toevoegen aan je route

Fietsnetwerk gebruikt het knooppuntensysteem om jou te voorzien van een persoonlijke fietsroute. Bij onze online fietsplanner en in de Fietsnetwerk App kan je namelijk allerlei afstapmomenten aan je fietsroute toevoegen. Deze afstapmomenten hebben van ons ieder een driecijferig nummer gekregen dat naadloos aansluit op de bestaande knooppuntnummers.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant.