648

Verloren vondsten van Vincent - Zundert

N 51.47257 / E 4.665006

Vincent leerde tekenen van zijn moeder Anna van Gogh-Carbentus. Deze tekenlessen hadden nog niets met Van Goghs kunstenaarschap te maken. Verder dan het natekenen van prenten of bloemen kwam de jonge Vincent onder zijn moeders hoede niet.

Van Goghs moeder kon zijn vroege werk niet bepaald waarderen. Bij haar vertrek uit Breda liet zij meer dan honderd schilderijen en tekeningen van Vincent achter. De werken werden jaren later voor een appel en een ei verkocht. Een deel is teruggevonden en erkend als werk van Vincent van Gogh. Veel werk is verdwenen. Dat is aanleiding tot mythevorming en almaar nieuwe ontdekkingen van ‘Verloren vondsten‘.

We weten niet precies hoeveel Van Gogh tijdens zijn leven verkocht heeft, maar volgens het Van Gogh Museum in Amsterdam in ieder geval meer dan een paar werken. Zijn eerste opdracht kreeg Vincent van zijn oom Cor. Deze kunsthandelaar wilde zijn neef graag op weg helpen en bestelde negentien getekende stadsgezichten van Den Haag. Zijn eerste schilderij verkocht Vincent aan de Parijse verf- en kunsthandelaar Julien Tanguy, en broer Theo wist een werk te slijten aan een Londense galerie. De rode wijngaard, die Vincent in 1888 schilderde, werd voor 400 frank gekocht door de Belgische Anna Boch, de zus van Vincents vriend Eugène Boch.

Van Gogh ruilde regelmatig werk met andere kunstenaars, in zijn jonge jaren vooral voor wat eten of teken- en schildermaterialen. Als je het zo bekijkt ‘verkocht’ Vincent bij leven al aardig wat werk. Maar de grote erkenning voor zijn werk volgde na zijn dood. Het schilderij Portret van Dr. Gachet werd in 1990 geveild voor omgerekend 71,5 miljoen euro.

Verloren vondsten van Vincent
Verloren vondsten van Vincent
Verloren vondsten van Vincent

Verloren vondsten van Vincent
Markt 26-27
4881 CN Zundert

Contactgegevens
T: 076-5978590
E: vincent@vangoghhuis.com

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag 10:00 - 17:00
Donderdag 10:00 - 17:00
Vrijdag 10:00 - 17:00
Zaterdag 12:00 - 17:00
Zondag 12:00 - 17:00

In het Van Goghhuis kom je verloren vondsten tegen.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.