Fietstochten Friesland

Fietstochten Friesland

Fietstochten Friesland: uniek en afwisselend!

Met negen verschillende landschappen in één provincie zijn er veel mooie fietstochten in Friesland te maken. De provincie is door de Vereniging Nederlands Cultuurschap uitgeroepen tot mooiste provincie van Nederland. Stap op uw fiets en geniet met een knooppuntenroute van het open en waterrijke landschap: de Friese Wouden, De Friese Meren, de vele terpen en het Waddengebied.

Fietsroutes in Friesland

Fietstochten in Noord-Friesland

In het noordelijke gedeelte van de provincie zijn prachtige fietstochten te vinden. Deze tochten leiden u allemaal door afwisselende en mooie omgevingen. Hieronder staan gebieden die u zeker bezocht moet hebben!

Fietstochten in het Waddengebied

Sinds eind juni 2009 staat de Waddenzee op de UNESCO Werelderfgoedlijst, omdat het unieke natuurwaarden heeft, nog intact is en verzekerd is van een goede bescherming. Het is prachtig om tijdens fietstochten langs de kusten uit te kunnen kijken over de zee, en hier en daar de robben met hun kop boven water te zien komen. Qua oppervlakte is Friesland de grootste provincie van Nederland (inclusief het wateroppervlak). Het bevat vier Waddeneilanden, namelijk Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De eilanden zijn populair bij fietsers uit binnen- en buitenland.

Terpengebied van Oostergo

In de provincie liggen veel terpen. Het zijn onnatuurlijke heuvels. Ze zijn namelijk gemaakt door mensen, om bij hoogwater een droge plaats te hebben. Zo is Leeuwarden bijvoorbeeld gebouwd op drie terpen. De Friese plaatsen die zijn voortgekomen uit een terp eindigen aan het einde van de naam vaak op-um of –werd/ward. Denk aan Kollum, Dokkum, Marrum, Bolsward etc. Vlakbij fietsknooppunt 13 treft u Hogebeintum aan, de hoogste terp van Nederland. Deze is 8,8 meter boven NAP.

Zuidoost-Friesland, een mooi gebied voor fietstochten

Ook het Zuid-Oostelijke deel heeft veel te bieden. Fietstochten door deze omgeving zijn uniek door de zeer waterrijke omgeving. In Zuid-Oost Friesland zijn meer dan 30 meren te vinden! Hieronder staan een aantal gebieden die u zeker bezocht moet hebben.

Fietstochten door Friese Wouden

Kiest u voor fietstochten door de Friese Wouden dan ontdekt u dat het landschap in Oost-Friesland een eigen sfeer heeft. Deze Friese Wouden liggen op zandgrond waarbij u de afwisseling tussen open akkers en houtwallen steeds terug ziet.

Zuidoosthoek Friesland

Fiets langs één van de drie grote kanalen zoals de Tjonger of geniet van het Nationaal Park Drents Friese Wold. Dit Nationaal Park ligt deels in Drenthe en deels in Friesland en is ruim 61 km². De knooppuntenroutes gaan door bos, heide en zandverstuivingen.

Het Lage Midden – Friese Meren

Er liggen meer dan 30 meren in dit gebied. Op de fiets is het dan ook eindeloos genieten van uitzichten op deze prachtige natuur. In de zomer ziet u hier uiteraard veel watersporters. Plant u een mooie fietsroute tijdens de Sneekweek of het Skûtsjesilen, dan is er heel veel te beleven in deze streek.

Fietstochten door de Veenpolders

Tussen het Lage Midden en de Zuidoosthoek fietst u door de veenpolders. Zulke polders zijn ontstaan doordat er vroeger op grote schaal turf werd gewonnen in dat gebied. Hierdoor ontstonden grote plassengebieden, die later weer door inpoldering zijn drooggelegd.

Fietstochten in Zuidwest-Friesland

Wanneer u door het Zuidwestelijke deel van de provincie een van de fietsroutes kiest dan zult u merken dat het hier minder vlak is dan in de rest van Friesland. Het is hier bosrijk en glooiend, en dat heeft zijn oorsprong in de IJstijd door opgestuwde grond. Gaasten is de vroegere benaming voor de reliëfs in het landschap. Door de ontstane zandverstuivingen heeft Staatbosbeheer rond 1900 het gebied beplant met bos. Het glooiende landschap werkt nu als een natuurlijke zeewering tegen het water van het IJsselmeer.

Fietstochten Friesland: een echte aanrader!

Fietstochten in Friesland zijn echte aanraders. De meren, terpen, prachtige steden en oude dorpen maakt dit tot een van de meest afwisselende provincies. Kies in ons zoekscherm een mooie route uit, u heeft een zeer ruime keuze. Voeg naar eigen interesse afstapmomenten toe, die elke fietstocht tot een unieke belevenis maakt!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant.