Molens die je bezocht moet hebben

Molens die je bezocht moet hebben

Drie molens die je bezocht moet hebben tijdens de Nationale Molendag

In het kader van de 45e editie van de Nationale Molendag hebben we een reeks artikelen voor je geschreven. In dit artikel geven we je drie molens die je bezocht moet hebben tijdens de Nationale Molendag.

Molen Goliath – Uithuizermeeden

Molen Goliath

Molen Goliath is de meest noordelijke molen van het Nederlandse vaste land. Je vindt hem bij het gehucht De Greede, aan de dijk van de Eemspolder. Begin 1882 werd watermolen Goliath aangekocht. Op 30 augustus van dat jaar startte de afbraak van de oude- en de opbouw van de nieuwe molen.  Tijdens Nationale Molendag wordt de waterloop van de Goliath geopend. De waterloop leidde vroeger naar de Waddenzee en zorgde dat de polder bij Uithuizermeeden droog bleef.

Bekijk de molen.

Fietsroute in de buurt: Fietsroute Roodeschool en Rottum

Molen de Traanroeier – Oudeschild (Texel)

Molen de Traanroeier

Molen De Traainroeier werd in het begin van de 20e eeuw gebouwd. Een tijd lang heeft de molen de elektriciteitsopwekking voor het hele eiland Texel verzorgd. Zowel vanuit zee als vanaf het eiland bepaalt de molen door zijn flinke afmetingen in sterke mate het gezicht op Oudeschild. De molen is tegenwoordig als onderdeel van het Museum Kaap Skil te bezichtigen.

Bekijk de molen.

Fietsroute in de buurt: Fietsroute naar de VOC-tijd in Oudeschild

Molen de Nachtegaal – Middenbeemster

Molen de Nachtegaal

Nadat in 1612 voor de tweede maal, en nu definitief, de Beemster was drooggevallen, lag het in de bedoeling om in de droogmakerij vijf korenmolens te bouwen. Uiteindelijk is er echter nooit meer dan één geweest. Eind 2010 werd de molen in afwachting van herbouw en herstel, op een nieuwe plek ontmanteld. Nadat een stichting genoeg geld had binnengehaald is de molen op de huidige plek gerestaureerd.

Bekijk de molen.

Fietsroute in de buurt: Fietsroute Beemsterland

Deel via